Uleiul de cocos este un superaliment, o sursă naturală de energie pentru creier și întregul organism. Fiind obținut prin presare la rece, conține cea mai mare parte a nutrienților existenți în nuca de cocos: vitaminele E și K, fier, zinc, fitosteroli, grăsimi saturate, acizi grași Omega-6 și grăsimi mononesaturate.
Beneficii:
- sursă de grăsimi sănătoase – trigliceridele cu lanț mediu (MCT) din uleiul de cocos ajung direct la nivelul ficatului, unde sunt metabolizate în cetone care vor fi folosite ca și combustibil, furnizând energie pentru creier și întregul organism. Starea de cetoză s-a dovedit benefică în tratamentul epilepsiei, bolii Alzheimer, cancerului și altor afecțiuni.
- încetinește procesele de îmbătrânire – prin intermediul conținutului bogat în vitamina E și alți antioxidanți, uleiul de cocos reduce stresul oxidativ, prevenind deteriorarea și îmbătrânirea celulară. Acționează în mod benefic mai ales asupra pielii, reducând efectele nocive ale radicalilor liberi, care duc la îmbătrânirea pielii.
- are proprietăți antifungice, antivirale, antibacteriene – uleiul de cocos conține aproximativ 50% acid lauric, acid care în timpul digestiei se transformă în monolaurină. Studiile științifice au dovedit că monolaurina poate întări sistemul imunitar, eliminând agenți patogeni cum sunt bacteriile, virușii sau fungii. Testele in vitro au arătat că atât acidul lauric, cât și monolaurina ajută la eliminarea stafilococului auriu și pot preveni candidoza (infecția provocată de Candida albicans).
- reduce pofta de mâncare – trigliceridele cu catenă medie (MCT) pe care le găsim în uleiul de cocos pot reduce apetitul. Acest efect se datorează cetonelor și modului în care organismul învață să metabolizeze grăsimile, ca sursă principală de energie (în locul glucidelor). Potrivit unui studiu realizat asupra unui număr de 14 bărbați sănătoși, cei care au consumat o cantitate mai mare de trigliceride cu lanț mediu la micul dejun au ingerat mai puține calorii la masa de prânz.
- crește nivelul colesterolului „bun” (HDL) – câteva studii au arătat că uleiul de cocos poate mări nivelul colesterolului HDL, datorită conținului ridicat de acid lauric. Potrivit dr. Axe, acest tip de colesterol nu doar că nu afectează vasele de sânge, ci chiar reduce riscul de apariție a afecțiunilor cardiace.
- protejează și îmbunătățește sănătatea pielii – uleiul de cocos este foarte apreciat în cosmetică pentru finețea și parfumul său, dar și pentru proprietățile sale benefice pentru piele:
- hidratează pielea în profunzime – îmbunătățește retenția umidității la nivelul pielii, fiind recomandat pentru pielea și tenul uscat.
- emolient și catifelant – conferă pielii un aspect catifelat, fin și moale.
- calmant pentru pielea iritată sau după expunerea la soare – având proprietăți antiinflamatoare și răcoritoare, este indicat pentru pielea iritată, în cazul eczemelor și după expunerea la soare.
- proprietăți anti-îmbătrânire și antirid – uleiul de cocos este bogat în vitamina E și antioxidanți care contracarează efectele negative ale radicalilor liberi, încetinind procesele de îmbătrânire și menținând pielea tânără și frumoasă. Acidul ferulic prezent în uleiul de cocos ajută, totodată, la netezirea și estomparea ridurilor fine.
- hidratează și îngrijește părul – în cazul în care te confrunți cu mătreață sau păr uscat, uleiul de cocos conține concentrația perfectă de acizi grași pentru a remedia aceste probleme. În plus, uleiul de cocos întărește firele de păr și diminuează pierderile de proteine de la acest nivel, ajutându-te să te bucuri de un păr sănătos.
- îmbunătățește funcțiile creierului – digestia trigliceridelor cu lanț mediu (din uleiul de cocos) de către ficat conduce la apariția de cetone, care devin o sursă rapidă de energie pentru creier. Cetonele furnizează creierului energie fără a mai fi necesar ca insulina să transforme glucoza în energie. În acest mod, cetonele susțin refacerea funcțiilor nervoase și sunt de ajutor inclusiv în cazul unor forme de Alzheimer.
- sporește nivelul de energie și anduranța (inclusiv sportivă) – uleiul de cocos îmbunătățește metabolismul, furnizând organismului un nivel susținut de energie. Mulți atleți folosesc ulei de cocos ca și combustibil, pe durata antrenamentelor. O combinație de ulei de cocos, miere și semințe de chia este o sursă excelentă de energie, perfect naturală. După ce ingredientele sunt bine combinate, poți lua o lingură din amestec cu 30 de minute înainte de a alerga sau a practica diverse exerciții fizice sau un sport.
- ajută la reducerea grăsimii abdominale (viscerale) în exces – trigliceridele cu lanț mediu diminuează apetitul și stimulează arderea grăsimilor, eliberând energie și ajutându-te să pierzi kilogramele nedorite, îndeosebi grăsimea abdominală. Potrivit unui studiu cu durata de 12 săptămâni, efectuat asupra unui număr de 40 de femei cu obezitate abdominală, administarea zilnică a două linguri de ulei de cocos (30ml) a condus la o reducere semnificativă a indicelui de masă corporală și a circumferinței taliei. Cu toate acestea, creșterea procentului de grăsimi într-o alimentație pe bază de carbohidrați și calorii în exces este foarte probabil să nu conducă la aceleași efecte.
- poate reduce apariția convulsiilor – trigliceridele cu lanț mediu (MCT) măresc concentrația corpurilor cetonice din sânge, ceea ce ajută la reducerea ratei de apariție a convulsiilor. Acest tip de grăsimi prezente în uleiul de cocos sunt esențiale în dieta ketogenică, o dietă săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi. Cea mai cunoscută aplicație terapeutică a acestei diete se referă la tratarea copiilor cu rezistență la antibioticele antiepileptice. Potrivit unei analize Cochrane, în cazul copiilor cu crize convulsive s-a putut constata o reducere a frecvenței de apariție a convulsiilor de până la 85%, după doar trei luni de dietă.
- previne osteoporoza – uleiul de cocos stimulează capacitatea organismului de a absorbi calciul, magneziul și vitamina D, fiind un aliment benefic pentru menținerea densității și rezistenței osoase. Prin aceasta, uleiul de cocos ajută la prevenirea osteoporozei.
Cum să folosești uleiul de cocos pentru păr
Uleiul de cocos este unul dintre cele mai bune produse naturale pentru îngrijirea părului. Susține creșterea sănătoasă a părului, îi conferă rezistență și strălucire, descurcă firele de păr. Compoziția sa uleioasă și hidratantă îl face tratamentul potrivit pentru a preveni ruperea firului de păr.
- După spălare, aplică-l pe vârfuri, pentru a preveni despicarea și deteriorarea lor.
- Adaugă-l în compoziția balsamurilor, șampoanelor, cremelor capilare.
- Apelează la o mască de păr cu ulei de cocos, cu efect nutritiv pentru părul uscat sau afectat de razele de soare.
Cum să folosești uleiul de cocos pentru ten și piele
Proprietățile antioxidante, emoliente, antifungice și antibacteriene ale uleiului de cocos îl recomandă ca un produs cu excelente acțiuni cosmetice, ideal pentru ten. Îl poți folosi astfel:
- cremă hidratantă pentru ten – uleiul de cocos se absoarbe ușor în piele, putând fi folosit ca produs pentru hidratarea și hrănirea în profunzime a tenului. Poți aplica uleiul de cocos direct pe piele, masând ușor până când este absorbit complet. Este ideal pentru tenul uscat sau cu tendințe de uscare.
- cremă pentru prevenirea ridurilor – având un conținut bogat în vitamina E și alți antioxidanți, uleiul de cocos are proprietăți anti-îmbătrânire eficiente, ajutând la prevenirea apariției ridurilor. Amestecă puțin ulei de cocos în crema ta obișnuită pentru ten și aplic-o pe față, insistând în zona conturului ochilor.
- tratament anti-acneic – amestecă o linguriță de miere naturală cu o lingură de ulei de cocos presat la rece și vei obține o mască cu proprietăți antibacteriene. Poți aplica această mască o dată pe săptămână. O altă variantă, cu efect rapid, presupune să combini ulei de cocos cu ulei esențial de tea tree (Arbore de Ceai).
- soluție după bărbierit – uleiul de cocos are proprietăți antiinflamatoare și calmante. Hidratează și reface pielea după ras, prevenind iritațiile.
- demachiant natural – combină ulei de cocos cu vitamina E și folosește amestecul respectiv ca demachiant natural, pentru a îndepărta machiajul sau impuritățile acumulate pe față, peste zi.
Poate fi folosit inclusiv ca loțiune pentru corp (aplicată pe pielea umedă, după duș) sau adăugat în compoziția unor scruburi (exfoliante).
Este potrivit atât în sezonul rece, ca ulei hidratant pentru zonele de piele uscată sau crăpată (mai ales pe coate, genunchi, călcâie), dar și vara, ca ulei calmant și regenerant, care ajută la calmarea și refacerea pielii după expunerea la soare.
Uleiul de cocos este o opțiune excelentă pentru masaj. Are un efect emolient și reprezintă o soluție sigură pentru a preveni uscarea pielii. Se poate folosi ca atare, ca ulei bază în care poți dilua uleiurile esențiale preferate sau în compoziția unor loțiuni și creme. Este indicat atât pentru masajul relaxant, de detensionare a musculaturii, cât și pentru masajul anticelulitic.
Uleiul de cocos în bucătărie
Uleiul de cocos are un gust delicios și poate fi consumat ca atare, folosit în preparate crude, dar și pentru gătit. Este solid la temperaturi de până la 25°C, peste această temperatură devenind lichid.
În ambele forme ale sale, nu se degradează la temperaturi înalte, compoziția uleiului de cocos rămânând stabilă datorită punctului de fum ridicat, de aproximativ 180°C. Îți sugerăm în continuare câteva modalități în care poți utiliza uleiul de cocos:
- Ca înlocuitor pentru tipurile clasice de ulei utilizate pentru gătit. Poate fi folosit pentru a coace și prăji mâncărurile preferate, în compoziția unor produse de patiserie sau a dulciurilor.
- Uleiul de cocos adaugă un plus de savoare smoothie-urilor, shake-urilor proteice. Oferă onctuozitate și un gust delicios laptelui, ceaiului sau ciocolatei calde. În plus, ajută la absorbția vitaminelor, proteinelor și nutrienților din alimentele sau lichidele pe care le consumi.
- Substitut delicios pentru unt. Feliile de pâine proaspăt prăjite au nevoie de unt de cocos, puțină dulceață sau miere și un strop de scorțișoară pentru a deveni gustarea ta dulce, perfectă pentru zilele în care te grăbeşti.
- Popcornul are un gust mult mai bun atunci când este pregătit cu ulei de cocos. La fel și deserturile, cum sunt ciocolata de casă sau sosurile de ciocolată.
- Uleiul de cocos poate fi folosit la prepararea batoanelor nutritive, a prăjiturilor și bomboanelor raw-vegane, precum și altor preparate specifice alimentației raw, întrucât este un produs 100% raw (crud).
- Uleiul de cocos, de sine stătător, este o gustare sănătoasă și energizantă. O linguriță de ulei de cocos consumată dimineața, înainte de masă, contribuie la reducerea senzației de foame și îți aduce un plus de energie, suficientă până la următoarea masă.
Prezentare: 200 ml
Recenzii
Nu există recenzii până acum.