Semințele de susan negru conțin 40% acizi grași esențiali (Omega 6 și 9) și 18% proteine. Sunt o sursă importantă de calciu, fosfor și magneziu, colină, vitamine B și E în alimentația sănătoasă. Susanul vitalizează și energizează organismul. Este bogat în sesamină și sesamol, compuși cu proprietăți antioxidante și efecte anti-îmbătrânire.
Beneficii:
- proprietăți antioxidante – semințele de susan negru sunt o sursă importantă de antioxidanți (în special sesamină și sesamol) și alți polifenoli care au rolul de a proteja organismul împotriva stresului oxidativ care, dacă durează un timp îndelungat, ar putea declanșa apariția și dezvoltarea unor afecțiuni cronice precum diabetul, cancerul și afecțiunile cardiovasculare. De asemenea, pot preveni deteriorarea celulară și au un efect anti-îmbătrânire.
- conferă sănătate oaselor – conținutul considerabil de calciu și zinc al semințelor de susan negru poate susține și întreține masa osoasă, prevenind apariția unor afecțiuni ale sistemului osos, precum osteoporoza. De asemenea, poate întări și poate facilita dezvoltarea sistemului osos în cazul copiilor.
- mențin sănătatea inimii – semințele de susan negru sunt bogate în magneziu care ajută la prevenirea hipertensiunii. De asemenea, grăsimile polinesaturate, precum și lignanul sesamină contribuie la menținerea tensiunii arteriale în parametrii normali. Fitosterolii din compoziția susanului negru contribuie la scăderea colesterolului LDL, scăzând incidența aterosclerozei și a altor afecțiuni cardiovasculare.
- potențiale proprietăți anticancer – conform studiilor realizate, în special compușii sesamină și sesamol din compoziția susanului negru posedă unele proprietăți anticancer. Aceste cercetări au evidențiat capacitatea acestor micronutrienți de a combate stresul oxidativ și de a regla diferite stagii din ciclul de viață al celulei, precum și unele căi de semnalizare, toate acestea având un rol important în stoparea dezvoltării cancerului. Sesamina are un rol important atât în prevenirea cancerului, cât și în declanșarea apoptozei (moartea celulelor canceroase) și în autofagie (îndepărtarea celulelor deteriorate).
- mențin tinerețea și frumusețea pielii – semințele, precum și uleiul obținut din semințe de susan conțin anumiți nutrienți benefici pentru piele și păr, precum: acizi grași, zinc, fier, tocoferoli. Aceștia pot proteja pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete, pot preveni apariția ridurilor și îmbătrânirea pielii. Vitamina E hidratează pielea și elimină toxinele, protejând-o împotriva deteriorărilor de orice fel.
- susține buna funcționare a sistemului digestiv – acizii grași din semințele de susan lubrifiază intestinele, în timp ce conținutul bogat în fibre poate stimula peristaltismul intestinal. În acest mod, consumul de susan negru poate preveni constipația și indigestia și poate ameliora unele simptome cauzate de sindromul colonului iritabil, hemoroizi și alte tulburări de natură gastrointestinală. Măcinarea susanului sau înmuierea semințelor peste noapte pot ajuta la o și mai bună digestie și asimilare a acestora.
- supliment tonic, energizant – semințele de susan sunt recomandate în cazurile de oboseală cronică, în perioadele de convalescență și devitalizare. Conținutul bogat în vitamine, minerale și macronutrienți face ca o singură lingură de semințe de susan (eventual râșnite și transformate într-o pulbere) să fie suficientă pentru ca organismul să se simtă energizat și revigorat.
Mod de utilizare:
- presară semințe de susan negru în compoziția produselor de patiserie (covrigi, pâine, lipii, sărățele, crackerși);
- adaugă susan negru la orez, tăiței (noodles), la legume călite în tigaie, la salate (de varză, spanac sau un mix de frunze);
- integrează susan în sosuri, dressing-uri (pentru salate sau pentru „pachețelele de primăvară) și marinade pentru carne;
- presară câteva semințe de susan negru la sushi (chiar și la cel vegetarian);
- transformă în făină semințele ușor prăjite de susan negru, în combinație cu susan alb și pregătește propria rețetă de tahini (pastă de susan), adăugând ingredientele dorite;
- creează amestecuri pentru vitalizare, pe care să le consumi pe post de gustare energizantă.
- presară susan negru în iaurt (inclusiv vegetal), în unele smoothie-uri, în compoziția unor budinci, în crema de ciocolată, la trufe;
- adaugă câteva semințe de susan sau făină de susan negru la batoanele proteice sau la fursecuri, biscuiți, bomboane, la halva.
Contraindicatii: alergie la susan, diaree acuta sau cronica, litiaza renala.
Prezentare: 500 grame
Recenzii
Nu există recenzii până acum.