Făină Integrală de Grâu, obținută prin măcinarea boabelor de grâu în moară tradițională cu pietre. Este o sursă importantă de carbohidrați complecși și proteine. Conține tărâțe bogate în fibre de celuloză, complexul B, vitaminele E, K și mineralele prezente în bobul de grâu (mangan, fosfor, magneziu, calciu, seleniu).
Făina integrală de grâu conține semnificativ mai multe substanțe nutritive (atât fibre, cât și vitamine și minerale) decât făina albă de grâu, care conține predominant proteine și amidon.
Principalele diferențe între cele două tipuri de făină indică o calitate superioară a făinii integrale. Avantajele consumului de făină integrală sunt următoarele:
- un conținut mult mai mare de nutrienți și o calitate superioară a acestora
- un procent mai ridicat de fibre alimentare decât conține făina albă. Acestea se regăsesc îndeosebi în învelișul exterior, adică în tărâțele boabelor de grâu care sunt măcinate și incluse în făina integrală.
- prin conținutul mare de fibre, făina integrală susține buna funcționare a tranzitului intestinal și ajută la menținerea unei greutăți corporale echilibrate.
- nu prezintă un risc pentru, ci chiar previne diabetul și obezitatea.
- nu este supusă unui proces de rafinare și nici de înălbire prin substanțe chimice.
- datorită procedeului tradițional de măcinare lentă cu ajutorul unei mori cu pietre, nu sunt alterate proprietățile nutritive ale boabelor de grâu.
Beneficii:
- susține buna funcționare a sistemului digestiv – prin intermediul conținutului mare de fibre (în special insolubile, dar și solubile), care susțin o digestie corectă, reglează tranzitul intestinal. Totodată, au efect prebiotic (asigură o floră intestinală sănătoasă), reduc constipația, induc o senzație de sațietate. Previn constipația cronică și cancerul intestinal (cancer de colon).
- contribuie la reglarea glicemiei – carbohidrații complecși din făina integrală de grâu sunt descompuși și asimilați lent, în special datorită conținutului ridicat de fibre, ceea ce împiedică o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge. Conținutul bogat în magneziu contribuie și el la reglarea metabolismului glucidic, îmbunătățind secreția de insulină și eliminând rezistența la insulină.
- facilitează reducerea nivelului de colesterol „rău” (LDL) – fibrele solubile din compoziția făinii integrale ajută la diminuarea colesterolului LDL. Aceasta are drept consecință prevenirea bolilor cardiovasculare.
- reglează greutatea corporală – în special datorită conținutului bogat în fibre (existent în mod natural în toate cerealele integrale) care conferă senzație de sațietate, reduc apetitul și conduc la evitarea supraalimentării calorice pe parcursul zilei. Astfel, elimină riscul pentru obezitate, facilitează reglarea armonioasă a greutății corporale, în sensul creșterii sau scăderii acesteia, conform necesităților. Făina integrală previne obezitatea.
- conferă sănătate inimii și sistemului cardiovascular – conform unor studii, consumul cerealelor integrale (din care face parte și grâul din care este obținută făina integrală) poate reduce riscul afecțiunilor cardiovasculare într-un procent de până la 30%. Aceasta se produce prin intermediul acțiunii de reducere a incidenței celor trei factori principali de risc: colesterolul „rău”, tensiunea arterială și greutatea corporală.
- previne cancerul – fibrele alimentare, antioxidanții și fitonutrienții din componența grâului contribuie la reducerea riscului apariției mai multor tipuri de cancer, printre care regăsim mai ales cancerul de colon.
- susține sarcina și previne malformațiile congenitale – prin intermediul folatului (vitamina B9) care este recomandat în special femeilor însărcinate. Unele studii au arătat că un nivel scăzut de folați este asociat cu un risc crescut de apariție a unor malformații la nivelul creierului, coloanei vertebrale sau măduvei osoase a fătului.
- previne apariția astmului la copii – atât magneziul, cât și vitamina E, furnizate prin intermediul făinii integrale de grâu, au proprietăți antiinflamatorii și scad (conform unor studii realizate) sensibilitatea copiilor la factorii ce restricționează căile aeriene, factori responsabili pentru generarea simptomelor tipice astmului.
- benefică pentru sistemul ocular – niacina (vitamina B3), vitamina E și zincul din compoziția grâului pot îmbunătăți sănătatea ochilor, reducând riscul apariției cataractei sau a degenerescenței maculare datorate înaintării în vârstă.
- conferă sănătate pielii – conținutul bogat în zinc și vitamina E menține pielea hidratată și conferă strălucire, elasticitate, tinerețe tenului și pielii, la modul general.
- sursă importantă de energie – consumul de făină integrală are un efect tonic general, la nivelul întregului organism.
- sursă de antioxidanți care ne protejează celulele de acțiunea negativă a radicalilor liberi.
Este recomandată pentru prepararea pâinii și pastelor făinoase, a produselor integrale de patiserie, a deserturilor, în compoziția chiftelelor și sosurilor.
Prezentare: 1 Kg
Recenzii
Nu există recenzii până acum.