Făină din semințe de in este bogată în fibre și lignani. Susține tranzitul intestinal, are efect detoxifiant la nivelul colonului și previne constipația.
Beneficii:
- susține buna funcționare a sistemului digestiv și previne constipația – semințele de in conțin atât fibre solubile, cât și insolubile, ambele având un efect benefic asupra sistemului digestiv. Fibrele solubile conțin mucilagii care măresc volumul scaunelor și încetinesc ritmul digestiei, reglând, totodată, nivelul de zahăr din sânge și nivelul colesterolului. Fibrele insolubile acționează ca un laxativ natural, îmbunătățind peristaltismul intestinal și prevenind constipația. Făina de in poate fi benefică și în cazul inflamațiilor tubului digestiv, datorită proprietății sale emoliente.
- scade nivelul colesterolului „rău” (LDL) – potrivit unui studiu realizat de National Institutes of Health, consumul timp de 3 luni a 3 linguri de pulbere de semințe de in măcinate a condus la scăderea cu 17% a colesterolului total și cu aproximativ 20% a „colesterolului rău”. Acest efect s-a datorat conținutului bogat în fibre și lignani, care aderă la sărurile biliare și ajută la reducerea colesterolului.
- reglează nivelul de zahăr din sânge – conținutul de fibre insolubile al semințelor de in determină o încetinire a eliberării zahărului în sânge și o scădere naturală a glicemiei. De aceea, făina de in este recomandată în alimentația persoanelor cu diabet.
- protejează sănătatea inimii – acizii grași de tip Omega 3, fibrele și lignanii pot preveni apariția afecțiunilor cardiovasculare. Pe lângă rolul de reglare a tensiunii arteriale, acizii grași Omega 3 și (îndeosebi) lignanii diminuează răspunsul inflamator al organismului, reducând inflamațiile de la nivelul arterelor și prevenind acumularea plăcilor de aterom (ateroscleroza). Inul este util și în caz de aritmie și insuficiență cardiacă.
- poate reduce riscul apariției cancerului – semințele de in sunt cele mai bogate în lignani, având un conținut de 800 de ori mai mare față de alte alimente. Lignanii au proprietăți antioxidante și fitoestrogenice, fiind asociați cu reducerea riscului de apariție a cancerului. Conform unor studii observaționale, semințele și, respectiv, făina de in pot reduce riscul cancerului la sân, de prostată și de colon. Lignanii, acizii grași Omega 3 și ceilalți antioxidanți prezenți în semințele de in reduc riscul apariției și dezvoltării tumorilor.
- ajută la ameliorarea simptomelor artritei – lignanii și acizii grași Omega 3 (ALA) au proprietăți antiinflamatorii, putând ameliora unele simptome cum sunt durerile articulare sau rigiditatea articulară. Semințele de in măcinate pot fi utile și în cazul afecțiunilor însoțite de inflamații: artrită reumatoidă, lupus, astm etc.
- reglează greutatea corporală – având un conținut bogat în fibre, făina de in conferă o senzație îndelungată de sațietate prin încetinirea digestiei și activarea hormonilor ce controlează și suprimă în mod natural apetitul. În consecință, vei consuma mai puține calorii în restul zilei, ceea ce te va ajuta să pierzi kilogramele în plus nedorite.
- îngrijește pielea și o menține sănătoasă – făina de in în utilizare externă nu doar că menține elasticitatea și aspectul catifelat al pielii, prevenind ridurile și îmbătrânirea, dar are și un efect calmant, antiseptic și drenant al secrețiilor purulente. Prin amestecarea ei cu apă caldă, se obțin cataplasme ce pot fi aplicate pe furuncule, abcese, umflături, diverse inflamații, pe zonele afectate de reumatism.
Mod de utilizare:
Făina de in poate fi folosită pentru a pregăti pâinici, brioșe, biscuiți, lipii. Este un excelent liant în deserturi, droburi sau chiftele vegane.
Făina de in utilizată extern, sub formă de cataplasme, este utilă în caz de furuncule și inflamații.
Contraindicatii:
Consumul de in în cantități mari, neînsoțit de un volum suficient de apă sau lichide, poate provoca balonare, gaze intestinale sau diaree. Pentru a evita apariția unor posibile efecte nefaste, recomandăm o creștere gradată a aportului de făină de in în alimentație, începând cu cantități mici (1-2 linguri).
Făina de in are contraindicații pentru alergie la in, diaree, ocluzie intestinală.
De asemenea, poate interacționa cu medicamentația anticoagulantă, antidiabetică, hipotensoare.
Prezentare: 150 grame
Recenzii
Nu există recenzii până acum.