Nucșoara este o mirodenie caldă, rafinată, cu gust dulce-aromat și un parfum lemnos, ușor amărui. Stimulează digestia și este eficientă împotriva flatulenței și colicilor. Conține antioxidanți care previn deteriorarea celulară și apariția bolilor cronice.
Beneficii:
- sursă bogată de antioxidanți – nucșoara conține mai mulți antioxidanți esențiali pentru organism, inclusiv polifenoli, uleiuri esențiale și pigmenți antocianici (de exemplu, cianidina) care contribuie la prevenirea deteriorării celulare, protejând starea de sănătate a organismul, întărind sistemul imunitar și prevenind instalarea afecțiunilor cronice.
- acțiune antiinflamatoare – monoterpenele, sabinenele, precum și celelalte substanțe antioxidante cu rol antiinflamator din compoziția nucșoarei contribuie la reducerea inflamației, prevenind apariția bolilor cronice precum diabetul, artrita, afecțiunile cardiovasculare. Acțiunea antiinflamatoare are loc prin inhibarea anumitor enizme.
- afrodisiac tonic – susține funcțiile sexuale, crește libidoul.
- proprietăți antiseptice și antibacteriene – conform studiilor științifice, nucșoara distruge și împiedică dezvoltarea unor bacterii dăunătoare, precum E.coli și Streptococcus mutans.
- contribuie la bunăstarea digestivă – nucșoara este un remediu carminativ, eficient împotriva flatulenței și colicilor. Favorizează digestia și împiedică fermentația intestinală.
- reglează circulația sanguină și presiunea arterială
- hipocolesterolemiant – consumul de nucșoară contribuie la scăderea nivelului de colesterol.
- conferă un somn odihnitor – tratează insomnia, elimină stresul și oboseala.
- analgezic – uleiurile volatile din compoziția nucșoarei au efect antiinflamator, eliminând astfel durerile de mușchi, articulații, dinți, precum și orice alt tip de dureri.
- stimulează sistemul nervos – nucșoara susține funcțiile cognitive și previne afecțiunile neurodegenerative. Este un remediu eficient împotriva depresiei și anxietății, conferă o dipoziție emoțională pozitivă. Este un remediu adaptogen, cu efect atât stimulant, cât și sedativ, în funcție de nevoile organismului. Contribuie la recuperarea convalescenților și facilitează o capacitate de concentrare mult mai ridicată.
- detoxifiant – consumul de nucșoara facilitează eliminarea toxinelor în special de la nivelul ficatului, rinichilor și intestinelor datorită uleiurilor cu proprietăți antibacteriene din compoziția sa. Îndepărtează inclusiv bacteriile de la nivelul cavității bucale, ce sunt responsabile pentru respirația urât mirositoare. Din acest motiv, pastele de dinți ayurvedice au ulei esențial sau pulbere de nucșoară în compoziția lor, eugenolul din nucșoară contribuind la împrospătarea respirației și la eliminarea durerilor de dinți.
- conferă sănătate pielii – uleiul, dar și pulberea de nucșoară, mențin tonusul pielii, tratează punctele negre, porii înfundați și acneea.
Mod de utilizare:
Poți adăuga nucșoară pentru o aromă deosebită, dar și pentru un efect digestiv, la rețetele favorite de fursecuri, biscuiți, prăjituri, în compoziția cremelor, a glazurii sau a budincilor. Totodată, poți presăra nucșoară peste orez sau griș cu lapte, în cerealele cu lapte, în salata de fructe, în compoturile de fructe. Nucșoara este, de asemenea, delicioasă în plăcinta de dovleac, dar și în preparatele festive special pregătite pentru sărbătorile de iarnă, cum ar fi în cozonacul de Crăciun. Nucșoara se îmbină perfect cu alte condimente, precum scorțișoara, cardamomul, cuișoarele și ghimbirul.
Nucșoara se potrivește de minune și combinațiilor sărate. Poți prepara o salată gustoasă din cartofi copți, presărați cu puțină nucșoară. Poți adăuga nucșoară și la mâncărurile cu varză, la tartele cu spanac, la orice preparat care are în compoziția ei brânză, ouă sau smântână.
Băuturile calde sunt, de asemenea, mult mai aromate dacă vei alege să adaugi în compoziția lor puțină nucșoară. De la ciocolată caldă, espresso, la vin fiert, cidru de mere, lichior de ouă și până la masala chai (ceaiul indian condimentat) sau simplul ceai, infuzie sau macerat terapeutic la care adăugăm și nucșoară, toate aceste rețete, deși variate, nu ar mai fi la fel fără acel praf aromat și parfumat de nucșoară măcinată.
Contraindicatii:
- în cantități mari și pe termen lung din pricina miristicinei, un compus cu proprietăți psihoactive ce intră în special în componența uleiului esențial. Miristicina poate cauza simptome precum halucinațiile, pierderea controlului muscular și unele intoxicații, asociate cu tahicardie, greață, vomă, dezorientare sau agitație.
- persoanelor cu alergie la nucșoară, deoarece le poate cauza efecte adeverse, chiar și dermatită de contact.
- femeilor însărcinate le este contraindicată nucșoara în cantități mari, din pricina miristicinei, dar și a faptului că poate declanșa travaliu prematur și avort spontan.
Prezentare: 50 grame
Recenzii
Nu există recenzii până acum.