Descriere:
Busuiocul este o planta originara din India, cunoscuta de milenii pentru virtuţile sale terapeutice, fiind considerat înca din vechime drept o iarba sacra. A cucerit apoi Asia şi Egiptul fiind folosit şi în procesul de mumificare, deoarece egiptenii i-au descoperit foarte devreme proprietaţile antibacteriene şi rolul sau în conservare. A ajuns în cele din urma în Grecia şi în Roma, devenind astfel o planta regala şi un simbol al fertilitaţii.
Actiuni si recomandari:
Busuiocul conţine o cantitate deloc neglijabila de vitamina C, vitamina A şi substanţe tonice şi antioxidante. În plus, busuiocul este o interesanta sursa de calciu şi fosfor, minerale esenţiale pentru o buna dezvoltare a ţesutului osos.
Busuiocul are proprietaţi digestive, laxative, tonice şi reduce febra. De asemenea, el este eficient în calmarea durerilor în gât, dar reduce şi nervozitatea.
Sub forma de gargara este folosit în infecţiile bucale. Are efect în raceala şi gripa pentru ca elibereaza caile respiratorii deoarece este bogat în camfor.
Sunt studii care au demonstrat ca uleiul esenţial de busuioc este mai eficient in tratarea otitelor acute la copii decât antibioticele.
Busuiocul are un efect relaxant, îmbunataţeşte stare de spirit şi are un efect uşor euforic; are rolul de a calma în primul rând sistemul nervos, principalul responsabil pentru toate reacţiile noastre.
Mod de utilizare:
Busuiocul este un condiment foarte parfumat ce da o savoare puţin dulce şi cu un parfum uşor de citric.
Poate fi folosit cu succes în aromatizarea oţetului sau uleiului. Nu ezitaţi a consuma frunzele întregi sau tocate. Pentru a profita de întrega sa aroma este mai bine sa îl zdrobiţi într-un mojar cu pistil, înainte de a îl încorpora în sosuri, salate sau orice fel de mâncare. Adaugaţi-l la sfarşit, pentru cǎ prin gatire prelungita îşi pierde din parfum.
Exemplu de reţeta cu busuioc:
Sos pesto: sosul se preparǎ din busuioc şi usturoi tocat, udate cu ulei de masline, la care se adauga muguri de pin şi parmezan. Se serveşte cu paste.
Busuiocul contribuie la confortul cotidian
Ghivecele cu busuioc, puse la fereastrǎ alungǎ ţânţarii şi muştele. Uleiul esenţial de busuioc poate fi folosit pentru parfumarea atmosferei.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.