Hrișca este o sursă bogată în special de minerale, dar și de vitamine, precum sunt următoarele: vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), vitamina E, P; minerale: potasiu, fosfor, magneziu, cupru, mangan, calciu, fier, zinc, seleniu.
Beneficii:
- susține sănătatea inimii și previne afecțiunile cardiace – printre compușii principali ai boabelor de hrișcă regăsim rutină, magneziu, cupru, fibre, toți acești compuși având o acțiune benefică asupra inimii. Dintre toate cerealele și pseudocerealele, hrișca este cea mai bogată sursă de rutină, un antioxidant ce conferă nenumărate beneficii organismului. Rutina poate preveni apariția afecțiunilor cardiovasculare, prin împiedicarea formării cheagurilor de sânge și prin reducerea inflamațiilor și a tensiunii arteriale. De asemenea, hrișca conține fitosteroli și quercitină, care au un rol de reglare a profilului lipidic, respectiv de scădere a colesterolului rău (LDL) și de creștere a colesterolului bun (HDL). Prin ținerea sub control a acestor factori de risc, o dietă bogată în hrișcă te poate ajuta să reduci posibilitatea dezvoltării afecțiunilor cardiace.
- poate îmbunătăți digestia – hrișca conține fibre pe care organismul nu le poate descompune în timpul procesului de digestie. Aceste fibre susțin peristaltismul intestinal și digestia. O dietă bogată în fibre poate preveni constipația și va proteja sănătatea digestivă.
- te poate ajuta să slăbești – hrișca este o sursă considerabilă de fibre, proteine și carbohidrați complecși, cu asimilare lentă. Toți acești nutrienți conferă sațietate pe termen lung, diminuând apetitul și reducând numărul total de calorii ingerate în decursul unei zile.
- contribuie la reglarea nivelului glicemiei – hrișca verde este o sursă bogată în special de carbohidrați complecși care sunt descompuși și asimilați mai lent decât carbohidrații simpli. În acest mod, digestia este încetinită, ceea ce ajută la menținerea unui nivel stabil al glicemiei, timp mai îndelungat. Hrișca are un indice glicemic mediu, iar carbohidratul complex D-chiro-inozitol poate ajuta la sensibilizarea celulelor la insulină și respectiv, la diminuarea rezistenței la acest hormon. Ceilalți antioxidanți și flavonoidele din compoziția boabelor de hrișcă contribuie și ei la reglarea nivelului glicemiei. Astfel, hrișca poate fi considerată un aliment benefic pentru consum mai ales în cazul diabetului de tip 2.
- conferă energie organismului – hrișca conține într-o proporție considerabilă vitamina B3 (niacină), o vitamină esențială în metabolismul glucidelor, lipidelor și proteinelor, pe care le convertește în energie, care va putea fi folosită de către celulele organismului. Este indicată pentru recuperarea convalescenților, pentru refacere în caz de oboseală sau astenie.
- alternativă (fără gluten) la cereale – pentru persoanele care suferă de simptomele bolii celiace sau persoanelor cu intoleranță la gluten.
- poate preveni boala diverticulară – datorită conținutului bogat în special în fibre insolubile care ajută la creșterea masei scaunelor, prevenind constipația și scăzând riscul apariției bolii diverticulare, o afecțiune dureroasă ce apare la nivelul colonului.
- asigură protecție și tonifere la nivel vascular – consumul de hrișcă verde poate întări și tonifia venele și capilarele, fiind indicat în caz de fragilitate vasculară, uneori chiar și în caz de varice. Această acțiune se datorează în special conținutului bogat în polifenolul rutină.
- aliment antioxidant, cu proprietăți anti-cancer – hrișca conține compuși polifenolici și antioxidanți care au un rol protectiv împotriva unor afecțiuni precum cancerul sau bolile cardiovasculare. Printre acești antioxidanți prezenți în boabele și făina de hrișcă regăsim și flavonoide precum proantocianidinele oligomerice. Acești polifenoli antioxidanți acționează ca agenți terapeutici împotriva deteriorării provocate de radicalii liberi și a stresului oxidativ. Antioxidanții susțin funcția celulară și protejează ADN-ul, prevenind inflamațiile și formarea celulelor canceroase. Consumul de hrișcă este indicat (conform unor surse) în special în cazul formelor de cancer dezvoltate la nivelul colonului, cancer gastric și de esofag, dar și în alte tipuri de cancer.
- menține un tonus mental bun – îndeosebi prin conținutul de triptofan.
Mod de utilizare:
- prin fierbere: clătește hrișca cu puțină apă, apoi pune-o la fiert împreună cu două căni de apă și puțină sare și lasă hrișca să fiarbă până când boabele devin moi. Raportul cantitativ de o parte hrișcă la două părți apă (1:2) asigură fierberea și absorbția în totalitate a apei de către boabele de hrișcă.
- prin hidratare: după ce ai spălat în prealabil hrișca cu apă, o poți pune într-un vas (sau o oală încăpătoare) împreună cu 3 căni de apă și o vei lăsa câteva ore sau peste noapte la hidratat, până când boabele de hrișcă devin moi. În acest caz, apa nu va fi absorbită în totalitate, volumul de apă mai mare fiind necesar doar pentru ca boabele să fie acoperite în totalitate pe toată durata hidratării.
- prin germinare: poți folosi semințele hidratate (prin a doua modalitate) pentru a le germina prin metode naturale, ușor de aplicat. Poți consuma germenii de hrișcă în diverse salate sau pateuri cu semințe.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.